Hoe vaak heb ik iets gedaan dat tegen mijn moedergevoel in ging? Wat heeft het me opgeleverd?

Antwoord op de eerste vraag: Heel vaak. Op de tweede: niets goeds.

Ik heb me sinds ik moeder ben, vaak laten overrulen en bang laten maken door professionals (wat ze natuurlijk niet bewust doen). Ik durfde daarbij niet te vertrouwen op wat ik (echt) van binnen voelde.
Dit zorgde voor onzekerheid, schuldgevoel, boosheid (op mezelf en de ander) en verdriet.

Het begon al tijdens mijn spannende zwangerschappen.

Door de angstige boodschappen over wat er allemaal mis kon zijn/ gaan en de verhalen die ik daarbij in mijn hoofd maakte. Ik verkrampte hierdoor en ging onbewust nog verder weg van mijn gevoel. 

Dit maakte me onzeker, want ja de professional
zal het wel weten.

En onbewust dacht ik ‘als ik met het slechtste rekening hou, kan het alleen maar meevallen..’. Als je zo in het leven staat (mijn glas was ook vaker half leeg dan vol), hoe kun je dan vertrouwen op het mooie wonderlijk moedergevoel? Vertrouwen op iets goeds als je uitgaat van het slechtste?

Het was niet zo dat ik alleen maar slecht dacht.

Toch was een gevoel van geluk, tevredenheid en vertrouwen vaak ver te zoeken.
Dit doet iets met je. Het gaat in je vezels zitten, net als de vroeggeboortes.
Het was moeilijk om hier uit te komen, deze gevoelens een plek te geven.

Bij mijn jongste kon ik gelukkig al veel beter luisteren naar mijn moedergevoel en belangrijker nog ervoor gaan staan.

Hierdoor groeide mijn zelfvertrouwen. Ik had dit alles al eens meegemaakt, ervan geleerd. “Ik weet wat goed is voor mijn dochter!” En het klopte, iedere keer weer! Soms was het echt een strijd, waar ik helemaal niet op zat te wachten tijdens deze rollercoaster. Toch ben ik blij dat ik ervoor ben gaan staan en blijven staan.
Niet dat ik heel onaardig werd ofzo, dat zit niet in mij.
Wel merkte ik dat mijn moedergevoel de overhand nam.Dat ik het niet meer kon en wilde negeren. 

Gelukkig waren er een aantal verpleegkundigen die mij snapte en mijn visies op sommige vlakken deelden.

Dit scheelde een hoop. Want ik hoor nog geregeld terug van moeders dat zij zich op bepaalde vlakken echt niet gehoord en gesteund voelen. En ik weet hoe ellendig je je daardoor kan voelen en wat dit voor gevolgen kan hebben.

 

Dat is waarom ik het volgende zo belangrijk vind:

Mama’s:

Luister naar je moedergevoel en ga ervoor staan.

Deel het met de professionals, ga in gesprek. Net zolang tot het voor jou goed voelt. Hoe vervelend je dit ook vindt of hoe dit ook door een ander (mogelijk) ervaren wordt.
Je doet jezelf en je kindje(s) tekort wanneer je dit gevoel negeert.

Professionals:

Bewustwording creëren.

Wat doet een vroeggeboorte met een moeder? Hoe kun je in zo’n kwetsbare en onzekere tijd het zelfvertrouwen van deze moeders vergroten?
Ik ben van mening dat je hun krachten positief kan stimuleren. En wat is de grootste kracht van een moeder?
Haar moedergevoel.

Ik zou professionals op het hart willen drukken, dat het zo belangrijk is voor een moeder (en haar kind) om haar moedergevoel te volgen.

Als professional is het naar mijn mening belangrijk om hier respect voor tonen, ongeacht of je het er mee eens bent. Een moeder mag haar gevoel volgen (ook als zij met haar kindje in het ziekenhuis is). Er gaat al zoveel anders, dan wanneer je bijvoorbeeld met een à terme baby thuis bent. Het moedergevoel is het enige unieke wat ècht van een moeder en haar kind is. Zoals het hoort. Luister er alsjeblieft naar, respecteer het en kijk hoe je er samen gehoor aan kan geven.

 

Dit is waar ik als Vrouwencoach en Ervaringsdeskundige bij prematuur moederschap verschil in maak

( www.vroegbegin.nl ).
Moeders terug in kracht helpen en bewustwording creëren bij professionals. Want we doen het samen! Samen staan we sterk! Dit is ook waar we ons met Veer-Krachtige Ouders (waar ik onderdeel van ben  www.veerkrachtigeouders.nl ) ‘hart’ voor maken. Figuurlijk bruggen bouwen met andere professionals om de (na)zorg voor ouders te optimaliseren, zodat ouders gezien en gehoord worden.

Een moeder weet van nature wat goed is voor haar kindje.    

Liefs..                       

Lindy Prins                      

(Vrouwencoach en Ervaringsdeskundige prematuur moederschap)

Vroeg BegiN, BegiN bij jezelf